неделя, ноември 13, 2011

Какво представляват ноктите


Питали ли сте се някога какво представляват ноктите? Защо се намират точно на върха на пръстите ни, защо са твърди, а не меки, как растат, за какво по-точно служат, от какво са изградени и как да ги поддържаме здрави и красиви? Е, ако не сте или ако не сте намерили отговори, надявам се аз да успея да помогна.

Ноктите са рогови образувания, видоизменена кожа, изградена от кератин, също като косата или роговете и копитата при животните. Кератинът или по-скоро кератините са група влакнести белтъци, които със своята твърдост и неразтворимост служат за образуването на твърдите структури при животните и хората, в нашия случай - ноктите. Кератините също така привличат някои микроорганизми, които причиняват гъбични инфекции, оттам и така неприятните гъбички по ноктите.

 
По-голямата част от нокътя е оградена от кожа, видимата част, това всъщност не е целият нокът. Тази част, която виждаме, се нарича нокътна пластина, а по-светлата, почти бяла зона, която се наблюдава при някои нокти, особено при палците на ръцете, се нарича лунула и е част от корена на самия нокът, където се извършва и самото му възпроизвеждане. Коренът на нокътя е скрит под кожата на пръста (кутикула). В процеса на растеж, деленето на клетките в корена изтласква новообразувания нокът по епидермиса по продължението на пръста към най-крайната му част, под формата на заоблена пластина.  По-късно пластината се оформя във вдлъбнатина, която се нарича нокътна бразда. Тези бразди понякога могат да се видят и с просто око върху ноктите като леки вдлъбнатини и неравни линии по повърхността на нокътя. Кожата, която покрива корена на нокътя е важна, защото предпазва от навлизането на микроорганизми и бактерии, причиняващи инфекции в пръста, затова е хубаво да не се реже, а ако се отстранява, в никакъв случай да не е много дълбоко. Не са редки инфекциите по ноктите и пръстите на ръцете и краката. Можем да се предпазим от тях като не носим неудобни или тесни обувки, или не режем ноктите и кутикулите прекалено дълбоко.
Все пак да не забравяме, че грижата за ноктите е важна също толкова колкото и за всяка друга част от тялото. Още повече, че с правилните грижи, ноктите се превръщат в бижу, приятно за вас и останалите, така че обръщайте им внимание!
Няма коментари:

Публикуване на коментар